viernes, 25 de diciembre de 2015

Usas cuchara de plástico o inox?

El sabor de los cubiertos: como se altera el sabor de la comida según el peso, tamaño, forma y color de los cubiertos que usamos.


Un trabajo publicado en 2013 demuestra como es diferente la percepción de lo que comemos según los cubiertos que usamos: 

Harrar and Spence Flavour 2013, 2:21 http://www.flavourjournal.com/content/2/1/21

Aquí os dejo el abstract:

Background: 

Recent evidence has shown that changing the plateware can affect the perceived taste and flavour of food, but very little is known about visual and proprioceptive influences of cutlery on the response of consumers to the food sampled from it. In the present study, we report three experiments designed to investigate whether food tastes different when the visual and tactile properties of the plastic cutlery from which it is sampled are altered. We independently varied the weight, size, colour, and shape of cutlery. We assessed the impact of changing the sensory properties of the cutlery on participantsratings of the sweetness, saltiness, perceived value, and overall liking of the food tasted from it.


Results: 

The results revealed that yoghurt was perceived as denser and more expensive when tasted from a lighter plastic spoon as compared to the artificially weighted spoons; the size of the spoon only interacted with the spoon-weight factor for the perceived sweetness of the yoghurt. The taste of the yoghurt was also affected by the colour of the cutlery, but these effects depended on the colour of the food as well, suggesting that colour contrast may have been responsible for the observed effects. Finally, we investigated the influence of the shape of the cutlery. The results showed that the food was rated as being saltiest when sampled from a knife rather than from a spoon, fork, or toothpick.

Conclusions: 

Taken together, these results demonstrate that the properties of the cutlery can indeed affect peoples taste perception of everyday foods, most likely when expectations regarding the cutlery or the food have been disconfirmed. We discuss these results in the context of changing environmental cues in order to modify peoples eating habits.

 Los resultados se podrían resumir en:

  • El yogur se percibía un 15% mas sabroso cuando se presentaba en cuchara de metal en vez de plástico o una cuchara que pesara poco.
  • Cuando se combinaba un bol y una cuchara de mayor peso hacia el yogur mas sabroso. 

  • Los envases de plástico o los cubiertos mas redondeados aumentan la percepción de dulce. 
  • El color de la cuchara influiría según el contraste que hiciera con el color del alimento. El color del plato también influye, siendo el color blanco el que hace que se perciba como mas dulce, por ejemplo un postre de frambuesas.
  • Los platos con ángulos reforzaban el sabor amargo de la comida, lo cual funciona bien con postres que contengan chocolate negro o café.
  • Los quesos se degustan como mas salados si se comen de un cuchillo en comparación a cuando se toman de un tenedor o palillo.

  • En general, las comidas parecen más agradables si se hacen con cubiertos pesados.

Los autores del artículo han trabajado con múltiples cocineros conocidos en todo el mundo como Ferran Adria, usando sus restaurantes para comprobar sus hipótesis. Y con estos datos te das cuenta que nos pueden hacer comer lo que quieran siempre que este bien presentado... Somos completamente influenciables por el medio!!

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